Emekli Maaşı Nasıl Yükseltilir? Maaş Arttıran Yöntemler 2024

Ekonomi - 19/11/2023 06:40 A A

Emekli Maaşı Nasıl Yükseltilir , Emekli aylığı arttırma yolları neler? Maaş yükseltmek için bilinmesi gereken yöntemleri ve altın kuralları sizler için araştırdık. Öncelikle emekli aylığı miktarının belirlenmesini sağlayan noktalar nelerdir? Bu konulara göz atalım. Emekli aylığı miktarı belirlenirken;

  • -Çalışma Süresi,
  • -Yatırılan Prim Ödeme Miktarı,
  • -Başvuru Dilekçe Tarihi ve İşe Başlama tarihi göz önüne alınarak emekli aylığı miktarı belirlenmektedir.

Ayrıca emekli aylığı belirleme sürecinde o yıl içerisindeki zam miktarları, enflasyon ve büyüme verileri gibi noktalar da göz ardı edilmemektedir. Emeklilik başvuru yapacak kişilere ise tavsiye niteliğinde; Ocak ve Temmuz aylarındaki artışlar sebebi ile başvuru tarihlerini Kasım ve Aralık aylarında yapmaları avantajlı kılacaktır.

Emekli aylığı arttırma konusunda, emekli adayları çalışma sürecinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yapılan prim ödeme tutarlarını yükselterek avantaj sağlayabilmektedir. Aylık bağlanma durumu ise emekli adayının yaşlılık, mamullük ve ölüm sigortası ödemeleri incelemesinde karara bağlanıyor. Bu konuya açıklık getirmek gerekirse; yukarıdaki inceleme noktalarının yıllık (360 gün) prim ödemelerinin yüzde ikisi göz önüne alınarak maaş belirleme konusunda incelenen kıssaslardan birisi olarak karşımıza çıkıyor.

Emekli Maaşı Nasıl Yükseltilir? – Prim Günün Fazla Olması

Emeklilik başvurusu yapacak olan kişilerin prim günlerinin fazla olması durumunda ne tür avantajlar sağlanmaktadır? Bu konuyu inceleyelim. Bu konuda önemli olan prim gün sayısının fazla olması değil, aylık ödenen prim miktarının yüksek olması göz önüne alınmaktadır. İkinci iş yapan ve yapmak isteyen kişiler ise yaptığı işlerden elde ettiği gelirleri kuruma matrah yolu ile sunması maaşa etki eden faktörlerden birisidir. Çünkü; ikinci iş ve ya ek gelir sağlayan kişiler matrah ödemelerini yaptıkları için aylık prim ödemesi yükselmektedir. Aylık ödenen prim miktarı artması da, maaşın yükselmesini sağlamaktadır.

Yüksek Prim Ödemek Emekli Maaşını Yükseltir Mi?

Aylık ödenen prim miktarının yüksekliği ile emekli maaşı miktarı doğru orantılı bir durumdur. Ne kadar yüksek prim varsa o derece yüksek emekli maaşı olacaktır. Ancak 2008 ve sonrası tarihler için başvuru yapacak emekli adayları için ise yukarıda bahsettiğim “Yıllık (360 gün) prim ödemelerinin yüzde ikisi göz önüne alınmaktadır.” açıklaması dikkat çekmektedir. Emekli aylığı hesaplamasında 360 günden az süreler doğru orantılı bir şekilde göz önüne alınarak maaş miktarının belirleyici faktörleri arasına girmektedir.

1999 Öncesi ve 2000 Sonrası Emeklilik Sistemi Farkları Neler?

2000 yılı sonrasında emekli olmak isteyen kişilerin maaş hesaplaması yeni gelen sistem ile birlikte değişiklik gösterebilmektedir. 2000 yılı sonrası emekli maaş nasıl hesaplanmaktadır?

Sigortalının 2000 ve daha sonraki yıllara ait prime esas yıllık kazancı güncelleme katsayısı ile aylık bağlanma oranının çarpımı emekli maaşının belirlenme sürecini tamamlamaktadır.

1 Ekim 2008 tarihi sonrasındaki süreçte ise ortalama aylık kazanç miktarı ile aylık bağlama oranı birbiri ile çarpılarak, emekli maaşı hesaplaması yapılmaktadır.

31 Aralık 1999 ve öncesi dönemlerde ise farklı bir sistem kullanılmaktadır. Etken olan sebepler arasında askerlik, doğum ve yurtdışı süreçleri borçlanma yolu ile çözüme kavuşabilmekteydi. Bu borçlanma miktarının yüksek miktarlardan belirlenmesi maaşın yüksek olmasını sağlamaktadır. Borçlanma miktarının ne kadar minimum seviyede tutarsanız, emekli maaşı miktarı düşük olması karşımıza çıkan bir somut sonuç olarak görülmektedir.

Emekli Maaşı Nasıl Yükseltilir? – Yöntemler Neler?

Askerlik Borçlanması; Askerlik borçlanması ödemesi yapacak olan kişilerin işe giriş tarihlerinin askere gidiş tarihinden önce olması çıkacak olan borçlanma miktarını arttırmaktadır. Askerlik borçlanma miktarının yüksek olması da emekli maaşının yükseltilmesi konusunda fayda sağlamaktadır.

Emeklilikte Çocuk Sayısının Fazla Olması; Emekli olacak kişilerin, hane içerisinde bakmakla yükümlü olduğu çocuk sayısı da emekli maaşı miktarının belirleyici yollarından birisidir. Bakmakla yükümlü olunan çocuk sayısının çok olması da maaşın yükselmesine yardımcı olan faktörlerden birisidir. Ayrıca evlilik durumu da emeklilik maaşının belirlenmesinde rol oynamaktadır.

Uzun Yıllar Çalışmak; Emeklilik aylığı belirlenir iken, uzun yıllar çalışmak yüksek maaş olmamıza doğrudan olanak sağlamamaktadır. Emekli Maaşı Nasıl Yükseltilir? Konusunda ise uzun yıllar çalışmak dışında yüksek prim ödemeleri hedef olarak belirlenen ve belirleyici unsur olarak seçilmiştir. Bu yüzden ek gelir sağlayan kişilerin, prim ödemelerini yapmaları emeklilik aylığına fayda sunacağı açıkça ortadır. Esas kazançların prim ödemelerinin arttırılması ve çalışma süresi birlikte incelenmektedir.

Emekli Aylığı Oranı Nasıl Hesaplanır? Emeklilik Ne Zaman Başlar? – 2022

Sigortalı çalışanın, emekli olma şartlarına yerine getirmesi durumunda dilekçe ile başvuru yapması itibari ile başlamaktadır. Dilekçe ile başvuru yapan emekli adayının , başvurusunun incelenmesi sonucunda, başvuru yaptığı tarihin bir sonraki ayın ilk günü baz alınarak başlama sürecine girmektedir. Örneğin; 14 Nisan tarihinde emeklilik başvuru dilekçesi yazdığımızı varsayalım. Başlama süresi ise bir sonraki ayın ilk günü olan 1 Mayıs tarihinde başlayacaktır.

Ödemeler her yılın Ocak ve Temmuz ayı TÜFE oranına bağlı olarak yükseltilerek emekli aylığı miktarına yansıtılmaktadır.

25 Yıllık Ev Hanımı Emeklilik Sistemi! 50 Yaş Şartı Var-2022

Ekonomi - 06:40 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.